S-au anunțat Coduri roșii și portocalii de descărcări electrice, vijelie și grindină de medii dimensiuni și de averse torențiale ce vor depăși local 35-40 l/mp, descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului! Situație în care Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat ce trebuie să facă cetățenii.
Arafat a explicat cum trebuie să ne pregătim pentru astfel de situații. „Când se primește o avertizare sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus Arafat la Digi24.
„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat el.
„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a completat Raed Arafat. (CITEȘTE ȘI: DIANA ȘOȘOACĂ, ATAC FĂRĂ PRECEDENT LA ADRESA LUI RAED ARAFAT: “MÂINILE LUI SUNT PLINE DE SÂNGE”. SENATOAREA I-A CERUT DEMISIA ȘEFULUI DSU)
De asemenea, ședul DSU a anunțat că au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării. „Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a încheiat Arafat.
COD ROȘU de descărcări electrice, vijelie și grindină de medii dimensiuni în Prahova și Buzău.
La ora 15:15, a intrat în vigoare o alertă ANM de COD ROȘU. Este valabilă până la ora 16:00. Vizate sunt județele Prahova (Măneciu, Izvoarele, Cerașu, Starchiojd) și Buzău (Chiojdu). Se semnalează averse torențiale care vor acumula 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și grindină de medii dimensiuni.
COD PORTOCALIU de averse torențiale ce vor depăși local 35-40 l/mp, descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului în Cluj. (NU RATA: RAED ARAFAT ARE UN ANUNŢ URGENT PENTRU ROMÂNII CARE NU S-AU VACCINAT)
De la 15:10, a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU, valabil până la ora 16:15. Vizat este județul Cluj (Apahida, Florești, Săvădisla, Cojocna, Feleacu, Băișoara, Petreștii de Jos, Ciurila, Tureni, Aiton, Valea Ierii, Ploscoș). Sunt anunțate averse torențiale ce vor depăși local 35-40 l/mp, descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului.
– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie ori într-un autoturism (deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior);
– Închideţi ferestrele şi uşile;
– Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate. Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
– Deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunile pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.);
– Dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele;
– Evitați drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm vă poate dezechilibra, iar unul de peste 30 cm poate lua un autoturism.
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale);
– Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat;
– Nu vă întindeți pe pământ;
– Faceți o țintă cât mai mic posibilă și reduceți contactul cu pământul.